Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008


Κόσσοβο και περιφέρεια

Kosovo and Metohija

Косово и Метохија

(or "Kasno,Marko,na Kosovo stize...")







Η διαβίωση για επτά χρόνια σε μια χώρα όπως η Σερβία, με έκανε να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και "βλέπω" πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων, όσο ήμουν εκεί, συνειδητοποίησα λίγα περισσότερα πράγματα για τις μειονότητες– τους μικρούς πληθυσμούς, τις χώρες- τα έθνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια «φοιτητική» πόλη όπως το Νις, ήταν αναμενόμενο ότι θα είχα συμφοιτητές από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, ή/και Χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο είναι ότι θα υπήρχαν εκεί μερικοί Σέρβοι φοιτητές, μετανάστες μέσα στην ίδια τους τη χώρα, οι οποίοι ήταν από το Κόσσοβο αλλά έπρεπε να μετακομίσουν και να αφήσουν τα σπίτια τους πίσω...

Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Αρχικά, που είναι το Κόσσοβο:
Τώρα, κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του Κοσσόβου :
"Οι Οθωμανοί εισέβαλαν και συνάντησαν το σερβικό στρατό υπό τον πρίγκιπα Λάζαρ την Τρίτη, 23 Ιουνίου 1389 (στο γρηγοριανό ημερολόγιο: Τρίτη 15 Ιουνίου 1389 - ημέρα του ST Vitus στο ιουλιανό ημερολόγιο), κοντά στην Πρίστινα, στο Gazi Mestan. Ο σερβικός στρατός βοηθήθηκε από διάφορους συμμάχους. Η επική μάχη του Κοσσόβου ακολούθησε, στην οποία ο ίδιος ο πρίγκιπας Λάζαρ έχασε τη ζωή του. Ο πρίγκιπας Λάζαρ συγκέντρωσε 12.000-30.000 άτομα στο πεδίο μάχης και οι Οθωμανοί είχαν 27,000-40,000. Κάτω από την πρόφαση της παράδοσης, ο Milos Obilic κατάφερε να δολοφονήσει το σουλτάνο Murad, και ο νέος σουλτάνος Beyazid έπρεπε, παρά τη νίκη της μάχης, να υποχωρήσει για να παγιώσει τη δύναμή του. Ο οθωμανικός σουλτάνος θάφτηκε με έναν από τους γιους του στο Gazi Mestan. O πρίγκιπας Λάζαρ και ο πρίγκιπας Milos Obilic αγιοποιήθηκαν από τη σερβική ορθόδοξη εκκλησία για τις προσπάθειές τους στη μάχη. Το τοπικό “σπίτι” (σόι) των Brankovic διακρίθηκε ως οι τοπικοί άρχοντες του Κοσσόβου, υπό τον Vuk Brankovic, με την προσωρινή πτώση του σερβικού δεσποτάτου το 1439...
(Πηγή και το υπόλοιπο κείμενο εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo#History)."
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αρχή του κειμένου, οι Σέρβοι ήταν ήδη στο Κόσσοβο, όταν όλοι οι άλλοι έφτασαν εκεί...:)

Από την άλλη πλευρά, η σερβική κυβέρνηση δηλώνει ότι:
"η μελλοντική κατάσταση στο Κόσσοβο πρέπει να παρέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών των εθνικών κοινοτήτων ανεξάρτητα από το εάν αποτελούν μια πλειοψηφία ή μια μειονότητα του πληθυσμού στην επαρχία, και πρέπει ειδικά να παρέχει το δικαίωμα στις ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και την προσωπική ασφάλεια και ασφάλεια ιδιοκτησίας, δικαιοσύνη και αποδοτική δικαστική δράση, ανενόχλητα δικαιώματα ιδιοκτησιών, ελεύθερη έκφραση των πολιτικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και άλλων προσωπικών πεποιθήσεων, δικαίωμα επιστροφής και εκτέλεση δημόσιων λειτουργιών, καθώς επίσης και όλων των άλλων δικαιωμάτων που απαριθμούνται στους χάρτες του Συμβουλίου της Ευρώπης που η Δημοκρατία της Σερβίας υπέγραψε και επικύρωσε."
(Πηγή και το υπόλοιπο κείμενο εδώ: http://www.srbija.sr.gov.yu/kosovo-metohija/index.php?id=8841).
Το βρίσκω λίγο δύσκολο ότι οι Αλβανοί "θα παρέχουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"... Αυτή είναι η δική μου, ταπεινή άποψή μου...

Τώρα επιτρέψτε μου να σας πω ένα μεγάλο "μυστικό", κάτι που πολλοί από σας μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ πριν και να μην ξέρουν: οι Αλβανοί (ίσως και όλοι οι μουσουλμάνοι) έχουν ένα όνειρο. Το όνειρό τους είναι να "κτίσουν" ένα μεγάλο έθνος, να δημιουργήσουν μια "παγκόσμια" χώρα που θα επεκταθεί από την Αλβανία... ως το Τόκιο (και σε δύο κατευθύνσεις, βασικά). Ναι, θα ήθελαν να έχουν ολόκληρο τον κόσμο υπό τον έλεγχό τους, να πιστεύει στο θεό τους και να ζει με τους κανόνες και τους νόμους τους!

Αναλογιστείτε για μια στιγμή αυτό: η Σερβία είναι μια αρχαία χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία στο Κόσσοβο, ένα μεγάλο μέρος της παράδοσης της Σερβίας αφορά στο Κόσσοβο και πολλοί Σέρβοι που ζούσαν στο Κόσσοβο έπρεπε να μετακινηθούν λόγω των Αλβανών... Ίσως τώρα, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο πόνο αισθάνονται με το να πρέπει να ανεχτούν την "ανεξαρτησία" για κάτι που είναι... πραγματικά σέρβικο!!! Δυστυχώς, είχα τη "κακή" τύχη, τη φοβερή και λυπηρή ευκαιρία να μοιραστώ αυτόν τον πόνο με ανθρώπους που είχαν κάποια φρικτή εμπειρία για να ζήσουν και να εξιστορούν για το υπόλοιπο της ζωής τους...

(Η ακόλουθη συνομιλία είναι πραγματική, όπως την άκουσα από έναν από τους σπιτονοικοκύρηδες μου ...)
Αλβανός :-"Γείτονα, καλέ μου φίλε, άκουσε με. Πάρε τη σύζυγο και τα παιδιά σας και φύγετε από το Κόσσοβο απόψε! Είναι για το καλό σας ..."
Σέρβος :-"Όχι, γείτονα ,δεν φεύγω! Θα στείλω τη σύζυγο και τα παιδιά μου κάπου ασφαλή, αλλά δεν αφήνω αυτό το σπίτι. Είναι το σπίτι του παππού μου και ελπίζω ότι μια μέρα θα δω τα εγγόνια μου να παίζουν σε αυτή την αυλή!"
Αλβανός :-"Καλά, καλέ μου φίλε και γείτονα. Θα επιστρέψω αύριο. Δεν θα σας κάνω κανένα κακό, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα για άλλους... "(Αλβανός του Κoσσόβου- γνωστός ως Σίπταρ).

Για να κάνω τη μακριά ιστορία σύντομη, αυτό συνεχίστηκε να συμβαίνει κάθε ημέρα για μερικούς μήνες. Τελικά, η σέρβικη οικογένεια αισθάνθηκε τον κίνδυνο και έπρεπε να μετακινηθεί. Όταν συνάντησα εκείνη την οικογένεια, ο Σέρβος, πατέρας δύο γιων, ήταν σε βαθιά κατάθλιψη, και μερικούς μήνες αργότερα, αυτοκτόνησε. Η μητέρα έκλαιγε τις περισσότερες ώρες, για μια μεγάλη περίοδο μετά από το θάνατό του. Οι γιοι, ήταν αρκετά υπερήφανοι για να συνεχίσουν τη ζωή τους, αρκετά ισχυροί για να επισκευάσουν το αυτοκίνητο του πατέρα τους (που είχε μερικές τρύπες από σφαίρες, που έγιναν από τον "καλό φίλο και γείτονα" Αλβανό) και πατριώτες αρκετά για να αγαπούν τη χώρα τους, τη Σερβία και το Κόσσοβο, μέχρι την ημέρα αυτή. Αυτό το λυπηρό γεγονός ήταν απλώς ένα μικρό παράδειγμα αυτού που οι "εγκληματίες" Αλβανοί του Κοσσόβου έκαναν στους Σέρβους-πολίτες του Κοσσόβου. Δεν θέλω να σας αηδιάσω με τις δολοφονίες, τους βιασμούς ή τις σφαγές Σέρβων από Αλβανούς...
Όταν αυτά τα εγκλήματα συνέβησαν, ήμουν στο Νις. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να βομβαρδίσει τη Σερβία, οπότε η ελληνική πρεσβεία μετέφερε όλους τους Έλληνες, πίσω στη χώρα μας, ακριβώς πριν αρχίσει ο βομβαρδισμός. Αυτή τη φορά είμαι στην Ελλάδα, "ασφαλής". Είμαι 9 χρόνια μεγαλύτερος, σκέφτομαι ότι είμαι λίγο ωριμότερος και "σοφός" (εάν μπορώ να μιλήσω έτσι για τον εαυτό μου), αλλά πιστεύω ότι είμαι έτοιμος να αγοράσω ένα εισιτήριο, να καθίσω σε ένα τραίνο ή λεωφορείο και να επιστρέψω στη Σερβία και να διαμαρτυρηθώ με το αδελφικό-γειτονικό-ορθόδοξο χριστιανικό έθνος, ενάντια στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου!!!

Οι περισσότεροι από τους συμπατριώτες μου, άντρες και γυναίκες, δεν νοιάζονται τόσο πολύ για αυτό που θα συμβεί στη βαλκανική γειτονιά μας. Θα ήθελα να πάρω το ρίσκο και να προβλέψω το "μακρινό" μέλλον, μετά από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου:
- οι Αλβανοί θα είναι "ισχυρότεροι" και θα έχουν ολοκληρώσει ένα μικρό μέρος του ονείρου τους. Το επόμενο βήμα τους μπορεί να είναι η δυτική πλευρά μας, όπου είναι τα Ιωάννινα (εάν θυμάστε, μερικά χρόνια πριν, μερικοί Αλβανοί διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν "το κομμάτι της γης τους" πίσω... εννοούσαν τα Ιωάννινα
!).
- Μουσουλμάνοι και Τούρκοι (που έχουν αναγγείλει ήδη την υποστήριξή τους στο "ανεξάρτητο" Κόσσοβο) θα έχουν πετύχει μια μεγάλη νίκη! Μερικά χρόνια αργότερα, ίσως και έναν αιώνα από τώρα, μια άλλη "νίκη" μπορεί να τους κάνει ευτυχισμένους: η "ανεξαρτησία" της Θράκης, η ανατολική πλευρά μας, κοντά στην Τουρκία! Άλλωστε, πολλοί άνθρωποι που ζουν εκεί, είναι μουσουλμάνοι (και σύμφωνα με τους Αλβανούς: "είμαστε η πλειοψηφία εδώ, άρα είναι η χώρα μας!").
- Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο για αυτό το ζήτημα τώρα, αλλά οι Έλληνες φίλοι μου δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι υπάρχει κάτι που συνεχίζεται μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής μας χώρας... και δεν θέλω ούτε καν να αναφέρω την Κύπρο!!!

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να ενεργήσουμε τώρα!
Έλληνες, Σέρβοι, Ευρωπαίοι, ο καθένας μας, κάθε πολίτης του "παγκόσμιου χωριού μας" πρέπει να κάνει κάτι. Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η "διαίρεση και κατάκτηση" δεν είναι κάτι το "υγιές" για την παγκόσμια ειρήνη, για την παγκόσμια οικονομία, για το ανθρώπινο καλό!!!
Δεν έχω άλλα λόγια για τώρα. Είμαι απλώς ένα "μικρό" άτομο, ένας κάτοικος Θεσσαλονίκης, ένας πολίτης της Ελλάδας, ένας κοινός θνητός... τελικά, δεν είμαστε εμείς όλοι, ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ? Ακόμα και οι "μεγάλοι" και "έξυπνοι" πολιτικοί που αποφασίζουν ποια χώρα ανήκει σε ποιο έθνος, είναι απλά κοινοί θνητοί. Ίσως κάποιος πρέπει να τους το υπενθυμίσει.
Μέχρι τότε, «κρατηθείτε», αγαπητοί μου Σέρβοι. Είμαστε όλοι Χριστιανοί και ο Θεός μας είναι ισχυρός και θα σας φροντίσει!!!



Όση ώρα έγραφα αυτό το κείμενο άκουγα αυτά τα τραγούδια :
Daleko-daleko(το μόνο σέρβικο τραγούδι που είχα ακούσει πριν ακόμη πάω στη Σερβία...χα),
Djurdjevdan(ήταν 6 π.μ. ..."evo zore,evo zore,Bogu da se pomolim"),
Mesecina(μια ολική έκλειψη του φεγγαριού συνέβη γύρω σε εκείνη την ώρα ),
Tamo daleko(γεμάτο νόημα για το πώς νιώθω τώρα),
Prokleta je Amerika(κανένα σχόλιο για αυτό ),
Kalashnikov(που θα ήθελα να έχω στα χέρια μου τώρα...χεχε),
Mali mrav(απλώς επειδή μου υπενθύμισε το πόσο μικρή είναι η Αλβανία... όπως ένα άχρηστο μικρό μυρμήγκι στη βαλκανική γειτονιά μας) και
It is the end of the world as we know it(που ελπίζω να μην αποδειχθεί «προφητικό»)!!!


P.S.1:Θα είμαι πάντα ευγνώμων στη Σερβία, επειδή έγινα ωριμότερος εκεί... βασικά έγινα γιατρός εκεί!!!

P.S.2:Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ, αλλά, παρακαλώ, αυτή τη φορά θα ήθελα να είναι στα αγγλικά μόνο! Σας ευχαριστώ!!!



12 σχόλια:

TheMissKaten είπε...

a) gelasa -me fovo- otan diavasa to oti: Albanians want to create a "global" country which will extend from Albania to...Tokyo (both ways,actually)!
b) se zhlevo pou gnorises thn alhtheia...
c) se zhlevo pou exeis th dynamh na to yperaspisteis...
d) ntrepomai pou den noiazomaste gia tipote allo to opoio den symvainei mesa sto spiti mas...
e) na to kaneis to taxidi, to ofeileis sta 9 xronia zohs sou ekei...

DR PAKO® είπε...

@ Katen : As i already said,please leave your comments in English!
Thank you for your good words and believe me,you don't have to be jealous.It just happened,i lived in Serbia for 7 years(not 9) and that's why i have the strength to shout:
KOSOVO IS SERBIA!!!
My kisses,scared...

Me:Moir είπε...

Unfortunately, the main prediction involves a "domino" situation taking over most of Europe. Quite convenient, wouldn't you say?

Ανώνυμος είπε...

Good text,brother...As good as it can be...And anger and sorrow for our nation...Thanks for the support,my friend...

Μενεξεδιά είπε...

όσο αργείς να απαντήσεις θα μαζεύονται με μένα που έμπλεξες :)

http://meneksedia.pblogs.gr/2008/02/199815.html

Unknown είπε...

I totally agree with you and I'm glad that there are other nationalites who understand what happened to us and also symphatize with us... I'm truely fullfilled when I red text such as this written from the heart... Maybe other foreigners don't support us because they know nothing about our history and they've never been here, or just maybe they're not interested in ...
However, thank you for your compassion and support from the bottom of my heart!

Ανώνυμος είπε...

It's horrible to watch how other nations support Albanians from Kosovo to get their so called "country" on serbian teritory. It's unsufficient to say that it's unjustice. Albanians fight to disposse that teritory from us for almost one century, murdering, distroying serbian property, non-paying taxes and doing everythig toward expatriating Serbians from Kosovo. The succeeded in that, but in one criminalistic and teroristic way, because of protection by America, which as major assailant scared many European nations. Europe didn't keep its feeling for justice as older and much wiser than America.
In my opinion, Albanians from Kosovo are not people. They are tribe which had moved from Siciliy at the top of mountain Prokletije long time ago. After that, they came down to the hihgland where were much mellow soil and they started to bear more and more and reproduce theirselves faster. Albanians from Albania also were setteling down at kosovo freely. So, I consider that Americans are the same as Albanians. They get to the goal by force both. but difference is that now the goal is taking away serbian teritory. I wounder why shouldn't America resettle them at its american teritory and save them from "cruel and wild Serbs who endanger them". I think that woul be one human and good action.
the worst of all is that in Serbia there are Serbian people who are at America's and Albania's side, and they do that for money or some other benefit.
At the end, I have to say that Serbs are good and proud people and our best qualities are justice and courage. I won't mention economic strenght because we went through many wars, isolations, haterid from all over the world, bomb attacks in 1999. and now we still suffer threats.
Our hymn song starts with these words: " God of justice..." and I pray for it every day.

Pozovi 94 είπε...

Thank you for text. This is something more about America and psychoactive drug or psychotropic substance

DR PAKO® είπε...

@ Me:moir : You know i couldn't agree more,my lady!

@ Simeon : Hold on,my brother...

@ Miona : As you said,i support Serbia and it comes from my heart!Kisses,beautiful!!!

@ Snezana : It's horrible,but it's happening...so,hold on and believe in God!!!

@ Pozovi 94 : Sorry,but..."no,thank you!"!!! (maybe a virus)

Ανώνυμος είπε...

We [url=http://www.singapore-casino.ws/]craps[/url] obtain a rotund library of absolutely unconditional casino games championing you to monkey tricks opportunely here in your browser. Whether you pine for to training a provisions round master plan or honest examine manifest a insufficient original slots once playing in the direction of real in clover, we procure you covered. These are the exact still and all games that you can play at real online casinos and you can play them all representing free.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαρίστηση του να καταλάβει το blog σας. Τα παραπάνω άρθρα είναι αρκετά εξαιρετική, και πραγματικά απολαμβάνουν την ανάγνωση blog σας και τα σημεία που έχετε εκφράσει. Μου αρέσει πολύ να εμφανιστεί ξανά σε μια τυπική βάση, μετά την πολύ περισσότερο στο πλαίσιο του θέματος. Ευχαριστίες για τη διανομή ... κρατήσει γράψιμο!

Ανώνυμος είπε...

Nonetheless, there are some essential factors that need
considering before making any selection. Consumers "going green" have already begun switching out their incandescent
bulbs for compact fluorescents, which are miniature full-sized fluorescents.
These chips directly convert electricity to light without the use of a filament
or glass bulb.

Visit my site; Stehleuchten